Financování Zvláštních senátů soudů pro Kambodžu - Cihlář, Matěj (2020)
Tato bakalářská práce zkoumá financování hybridního tribunálu v Kambodži, který od roku 2006 stíhá nejvyšší představitele totalitní vlády Rudých Khmerů ze 70. let 20. století. Po stručném úvodu do oblasti tranzitivní spravedlnosti jsou ve druhé kapitole představena specifika financování této instituce pomocí analýzy zakládajících dokumentů, rozpočtů a dalších finančních dokumentů. Ve třetí kapitole jsou následně srovnány základní rysy systému financování kambodžského tribunálu se soudy pro Sierru Leone a Libanon. Autor dochází ke zjištění, že kombinace národních a mezinárodních zdrojů sice přispěla ke snížení nákladnosti oproti mezinárodním tribunálům ICTY a ICTR, nedokázala však zabránit významným problémům s nedostatkem financí. Největší část prostředků je poskytována suverénními státy, minoritně přispívají i soukromé subjekty. Administrativa tribunálu činí přes polovinu celkových nákladů, nemalá část je přitom věnována rovněž zajištění obhajoby pro obviněné osoby. Obviněných jedinců je velmi málo, práce tak může být podkladem pro další zkoumání významu těchto tribunálů v kontextu jejich nákladů.