Kybernetické normy v Evropské unii a za jejími hranicemi : přístup k datům - Fridrichová, Hana; Machoň, Miloslav, 1988-; Strachová, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato práce se zabývá šířením normy regulující zacházení s daty v podobě, kterou propaguje Evropská unie. Cílem této práce je odpovědět na otázku, zda se Evropské unii daří prosazovat její přístup k pohybu, rozlišování a ochraně dat, jakožto nové normě, i v mezinárodním prostředí a zda jiné státy tento přístup přejímají. Analýzu je provedena na základě teorie životního cyklu normy, díky níž lze lépe identifikovat jednotlivé aktéry a způsoby, jakými normu prosazují. Na základě analýzy bylo prokázáno, že jiné státy evropskou normu buď přijímají nebo již jednají v souladu s jejími zásadami. Můžeme tedy odvodit, že se Evropské unii daří normu prosazovat. Přesto nelze v blízké budoucnosti očekávat vznik jednotných pravidel pro zacházení s daty na mezinárodní úrovni.
Vedoucí práce: Miloslav Machoň
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses