Prínos BI pre management mikro a malých firiem - Kudlej, Radoslav (2020)
U mnohých majiteľov maloobchodných prevádzok dodnes prevláda názor, že využívanie Business Intelligence nástrojov je výhradou veľkých nadnárodných korporácií uchovávajúcich mnohé dáta o svojom biznise v elektronickej forme. Cieľom autora je oboznámiť čitateľov s možnosťami využitia analytických nástrojov Business Intelligence aj v oblasti mikro a malého podnikania so zameraním na segment očných optík. Maloobchodné softvéry v tomto segmente uchovávajú dáta, ktoré mnohí považujú primárne za výsledok nevyhnutnej evidencie a prehliadajú ich potenciál v oblasti ekonomického a finančného riadenia.Cieľom praktickej časti práce je vytvorenie manažérskych dasboardov v prostredí Power BI, ktoré pomocou finančných ukazovateľov zobrazujú prevádzkovú činnosť maloobchodnej spoločnosti. Ako podklad pre jednotlivé vizualizácie je pripravená OLAP databáza, naplnená transformovanými dátami z databázy využívaného softvéru.