Postavení Prahy v kongresovém cestovním ruchu - Zelenková, Simona (2020)
Tato diplomová práce byla zpracována za účelem akcentování významu mezinárodního kongresového cestovního ruchu v Praze. Mezinárodní kongresy mají významný ekonomický, ale i sociální dopad. Tato forma cestovního ruchu je udržitelnější a šetrnější k životnímu prostředí než běžný turismus, a navíc má i edukativní charakter, jelikož zde dochází k výměně informací, vědomostí a znalostí. Praha by se měla snažit měnit poměr individuálních turistů ve prospěch těch kongresových, aby zabránila masovému turismu na vytížených turistických místech a eliminovala skupiny turistů, kteří sem jezdí za levnou zábavou. Hlavním cílem práce je zhodnocení současných nedostatků a příležitostí pro mezinárodní kongresový cestovní ruch v Praze. V práci jsou identifikovány silné a slabé stránky a dále příležitosti a hrozby pomocí situační analýzy. Pro hlubší pochopení problematiky byly realizovány hloubkové rozhovory. Praze se jako kongresové destinaci nedostává moc velké podpory ze strany státu, a proto je důležité usilovat o zlepšení finanční i marketingové podpory. V práci jsou zpracovány další příležitosti, které by Praha měla zahrnout v rámci rozvoje kongresového cestovního ruchu v Praze.