Korupce v Mexiku a její ekonomické souvislosti - Svatoš, Martin (2020)
Tato diplomová práce komplexně mapuje a analyzuje fenomén korupce v Mexiku, její ekonomické souvislosti a situaci okolo boje s korupcí v zemi v posledních letech. Zároveň je prostor věnován také některým doprovodným faktorům korupce, jako např. obchodu s drogami. V první části se práce zaměřuje na korupci jako takovou, metody jejího měření, její příčiny a ekonomické dopady, a také vznik a rozvoj korupce v zemi. Druhá kapitola cílí již přímo na Mexiko a jeho boj proti korupci, zahrnuje představení hlavních aktérů tohoto konfliktu a také konkrétních reforem a způsobů boje s korupcí, přičemž pro detailnější dokreslení situace jsou následně využity i některé významné korupční aféry a případy. Poslední část se pak věnuje hodnocení a analýze mexického protikorupčního boje, jeho ekonomickým souvislostem, současné ekonomické situaci země a také možnému budoucímu vývoji.