Evropská unie jako aktér mezinárodních vztahů : případová studie jaderné dohody s Íránem - Slunečko, Jindřich; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Hlavsová, Aneta, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou mezinárodního aktérství EU na případu jaderné dohody s Íránem. EU se snaží v posledních dekádách stát se nejenom ekonomickou velmocí, avšak i silným politickým hráčem. Právě jaderná dohoda s Íránem je považována za jeden z největších diplomatických úspěchů EU. Práce se pomocí analýzy celého případu snaží vymezit EU jako mezinárodních vztahů, vyhodnotit silné a slabé stránky EU při vyjednávání a přinést poznatky, které by mohly být klíčem pro silnější postavení EU na mezinárodním poli. Práce je dělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá teoretickým vymezením EU jakožto aktéra mezinárodních vztahů, druhá kapitola analyzuje kompletní průběh vyjednávání a aplikuje teoretické poznatky mezinárodního aktérství EU na íránskou jadernou dohodu. Poslední kapitola se zabývá Společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU a její aplikaci v procesu vyjednávání.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses