Vliv geografie na bezpečnostní strategii Ruské federace - Giblo, Vjačeslav (2020)
Cílem této bakalářské práce je najít a analyzovat nejvýznamnější vlivy geografie, které působí na současnou bezpečnostní strategii Ruské federace. Jako teoretické východisko pro tuto práci byl zvolen neorealismus, který je v práci zastoupen jeho čelními představiteli, mezi které patří Kenneth Waltz, Stephen Walt, John Mearsheimer a další. Práce se také silně opírá o poznatky Tima Marshalla a Alexandra Dugina v oblasti geopolitiky a o George Friedmana v oblasti mezinárodní bezpečnosti. V rámci teoretické části práce jsou shrnuty poznatky těchto autorů a následně jsou tyto znalosti aplikovány na problematiku bezpečnostní strategie Ruské federace.V rámci analytické části práce je charakterizována geopolitická pozice Ruské federace i s jejími výhodami a nevýhodami. Toho je učiněno skrze poznatky Tima Marshalla, Alexandra Dugina, George Friedmana a Oskara Krejčího. Analytická část práce se dále zabývá důsledky rozpadu Sovětského svazu na současnou ruskou bezpečnostní strategii a ilustruje tuto strategii na příkladu ruského Západního vojenského okruhu. V rámci těchto kapitol je také z ruského pohledu blíže vysvětlen význam východní Evropy pro ruskou bezpečnost a jsou zde blíže popsány vztahy mezi Ruskem a spojeneckým uskupením NATO. Část práce se ve vztahu k NATO zabývá i rozšiřováním této organizace do východní Evropy a hrozby, které tyto akce mohou vyvolat.Na základě výzkumu této práce bylo zjištěno, že existují tři dominantní vlivy geografie, které působí na ruskou bezpečnostní strategii. Těmito vlivy jsou přítomnost rozsáhlého nerostného bohatství na území Ruské federace, absence snadného lodního přístupu do světových oceánů způsobeného geografickým umístěním země a Východoevropská rovina, na které se nachází jádro státu. Všechny tyto tři vlivy silně ovlivňují podobu jak rusk