Právní otázky hospodářské soutěže autobusové dopravy - Smetana, Viktor (2020)
Cílem této diplomové práce je zjistit problematické otázky právní úpravy týkající se autobusové dopravy a zhodnotit efektivnost a nastavení úpravy relevantních oblastí soutěžního práva na evropské úrovni, ve Spolkové republice Německo (SRN) a České republice (ČR), jak z hlediska právní úpravy, tak z hlediska právní praxe. Práce se nejprve v první kapitole zabývá charakteristikami osobní autobusové dopravy. V následující kapitole se věnuje soutěžnímu právu a detailněji pak problematice spojování soutěžitelů a zneužití dominantního postavení. V další části práce popisuje vývoj v oblasti autobusové dopravy ve Spolkové republice Německo, zejména v souvislosti se spojováním soutěžitelů. Čtvrtá kapitola se zaměřuje na Českou republiku a oblast zneužití dominantního postavení. Závěrečná část práce se pak věnuje budoucímu vývoji.