Vliv Švédského království na environmentální politiku Evropské unie - Plecháček, Oldřich; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Strnad, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem Švédského království na environmentální politiku Evropské unie. Konkrétně zkoumá dvě období švédského předsednictví Rady EU (2001 a 2009) a období držení postu komisaře pro životní prostředí (1999-2004). Práce si klade za cíl identifikovat a zhodnotit způsoby, kterými Švédsko v těchto obdobích ovlivňovalo environmentální politiku EU. Výzkum vychází z předpokladu, že Švédsko je v oblasti ochrany životního prostředí „tahounem“ a díky zvýšené moci, vycházející z držení vrcholných funkcí, bude v těchto obdobích vyvíjet značný vliv. Cíle je dosaženo analýzou průběhu vykonávání těchto funkcí. V rámci analýzy jsou využívány teoretické koncepty intergovernmentalismu a nastolování agendy. Práce dochází k závěru, že Švédsko prosazovalo svůj vliv v omezené míře a nenaplnilo tak svůj potenciál, zejména díky vnějším faktorům. Výsledky práce dále ukazují, že nastolování agendy bylo pro Švédsko nejdůležitějším nástrojem v prosazování vlivu. Objektivní posouzení či kvantifikace vlivu jsou však díky komplexní povaze EU značně obtížné.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses