Dopady zbrojních sankcí Evropské unie na obchod se zbraněmi - Bednáriková, Veronika (2020)
Diplomová práce se věnuje dopadům zbrojních sankcí uložených Evropskou unií (EU) na obchod se zbraněmi v praxi. V první polovině se práce zabývá sankcemi v kontextu zahraniční politiky, současné sankční praxi mezinárodních organizací a principy fungování mezinárodního obchodu se zbraněmi. Cílem práce je zhodnotit projev a naplnění cílů zbrojních sankcí EU v praxi na základě analýzy dostupných dat o transferech zbraní, vojenského materiálu a vydávaných exportních licencí. Výzkumné jádro tvoří druhá polovina práce, jejíž náplní je analýza čtyř sankčních režimů – dvou autonomně uložených EU a dvou převzatých EU od OSN.