Dezinformační weby jako nástroj ruské zahraniční propagandy : Příklad webu Sputnik Česká republika - Malá, Andrea; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Švec, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Po celém světě razantně narůstá vliv tzv. alternativních informačních zdrojů, které do značné míry oslabují význam tradičních médií. Čtenář je zahlcen informacemi nejrůznějšího druhu, v nichž je obtížné se orientovat. Otevírá se prostor pro využití manipulačních technik prostřednictvím médií, a dezinformace se tak postupně stávají jedním z nástrojů zahraniční politiky. Tato práce seznamuje čtenáře se základní problematikou dezinformace a dezinformačních serverů. Empirická část je věnována analýze dezinformačního serveru Sputnik Česká republika. Základní výzkumnou otázkou je, zda Rusko využívá dezinformační server Sputnik Česká republika jako nástroj své zahraniční propagandy, a pokud ano, jaké instrumenty k tomu používá. Výzkum se dělí na kvantitativní a kvalitativní analýzu článků, jež byly Sputnikem publikované v rubrice SVĚT v období celého ledna roku 2020. Na základě výzkumu se dá dojít k závěru, že server Sputnik používá nástroje obvyklé pro dezinformační servery a že se snaží vytvářet obraz USA jako země chaosu narozdíl od pořádku, jenž panuje v Rusku, a to jak ve vnitřní, tak i zahraniční politice. Analýza také ukazuje na to, že se Rusko snaží vytvořit obraz světa jako bipolárního soupeření USA a Ruska, jako tomu bylo za studené války, s tím rozdílem, že nyní Rusko podle Sputniku zejména v oblasti vojenských technologií vítězí. Legitimuje tak v očích české veřejnosti své úsilí o návrat do pozice světové supervelmoci.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses