Personální marketing a employer branding vybraných hotelových společností - Šrámková, Adéla; Žufan, Jan; Hyan, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Cílem diplomové práce je komparace a zhodnocení online personálně-marketingových aktivit vybraných hotelových společností z pohledu vnějšího hodnotitele (uchazeče o zaměstnání). V současné době jsou online kanály využívány nejen pro hledání práce, ale také informací o zaměstnavateli či sdílení pracovních zkušeností. Internetový obsah týkající se zaměstnavatelů má významný vliv na rozhodování uchazečů o zájmu pro organizaci pracovat, a proto je diplomová práce zaměřena na budování značky zaměstnavatele na internetu. V teoretické části jsou nejprve vysvětleny pojmy personální marketing a employer branding. Stěžejním podkladem pro výzkumnou část práce je kapitola věnující se nástrojům a trendům, které se v tomto kontextu uplatňují. Pro vypracování výzkumu byly vybrány tři mezinárodní hotelové řetězce. Hlavním účelem praktické části je představit a analyzovat současné aktivity zvolených zaměstnavatelů na konkrétních internetových kanálech. Značka zaměstnavatele je hodnocena prostřednictvím kariérních stránek, pracovních portálů, sociálních sítí a recenzních serverů. V poslední kapitole jsou výsledky zkoumání porovnány a zhodnoceny.
Vedoucí práce: Jan Žufan
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses