Environmentální bezpečnost a změna klimatu : případová studie Amazonie - Varclová, Hannah (2020)
Tato práce se zabývá konceptem environmentální bezpečnosti a jeho užití na příkladu Amazonie. Cílem práce je zhodnotit environmentální situaci Amazonského pralesa zejména ve spojitosti s globální změnou klimatu, masivním odlesňováním a s tím souvisejícími požáry, a posoudit, jaký postoj k tomuto problému zaujímají amazonské státy, i vybraní mezinárodní aktéři mající v tomto regionu své zájmy. Z práce vyplývá, že změna klimatu a nekontrolovatelné odlesňování představují naléhavý problém, kterým je třeba se v rámci mezinárodních vztahů aktivně zabývat. I proto je na tuto problematiku nahlíženo v širokém mezinárodním kontextu.