Postavení žen v arabském světě (případová studie Saudská Arábie) - Zýková, Kateřina; Müller, Karel B., 1972-; Forýtek, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Postavení žen v arabském světě je velice diskutované téma dnešní doby. Za kolébku islámského náboženství je považována Saúdská Arábie, a proto se tato bakalářská práce věnuje pojetí role ženy v této zemi. Hlavním cílem práce je porozumění postavení a právům žen v Saúdské Arábii a dále porozumění příčin a důsledků nedávných liberalizačních tlaků a změn, které se zde objevují od roku 2011, kdy saúdskoarabské ženy získaly volební právo. Bakalářská práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá postavením a právy žen v Saúdské Arábii od historie až po současnost, přičemž značná část této kapitoly se věnuje také pojetím role ženy v Koránu a právu Šarí’a. Druhá kapitola obsahuje teoretickou část práce, která se zabývá feministickým přístupem a teorií generových nerovností. Právě feministická hnutí mají od roku 2011 velký podíl na liberalizačních tlacích a změnách v Saúdské Arábii. Poslední kapitola práce se zaměřuje na interpretaci sociálních důsledků těchto liberalizačních změn. Zamýšlí se také opatrně nad možnými scénáři budoucího vývoje.
Vedoucí práce: Karel Müller
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses