Summitová diplomacie : případová studie Velká trojka - Semrádová, Veronika; Veselý, Zdeněk, 1950-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato bakalářská práce pojednává o summitové diplomacii Velké trojky (USA, Velká Británie a Sovětský svaz) za druhé světové války ve formě konferencí. Hlavním cílem práce je zanalyzování vlivu této diplomacie na dění na mezinárodním poli po skončení druhé světové války. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola je teoretickou částí práce, která pojednává o samotné summitové diplomacii a její klasifikaci. Následná kapitola je věnována Velké trojce, jejímu vzniku a historickému kontextu dané doby. Dále je pozornost soustředěna na samotné konference Velké trojky, které byly v celku tři. Následuje prozkoumání změn po skončení války, kdy se z Velké trojky stala Velká čtyřka přidáním Francie. Ta neměla dlouhého trvání a přešlo se na jednání na bilaterální úrovni, tedy jen mezi USA a Sovětským svazem, tou dobou již velkými rivaly. Aby se lépe prozkoumalo, jak diplomacie Velké trojky ovlivnila mezinárodní vztahy, je v poslední kapitole řešeno, zda summitová diplomacie je efektivním nástrojem pro řízení současných mezinárodních vztahů.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses