Francouzsko-alžírské vztahy a jejich dopad na mezinárodní vztahy - Nechvátalová, Anita; Veselý, Zdeněk, 1950-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá vzájemnými vztahy Francie a Alžírska od roku 1830, kdy se Alžírsko stalo francouzskou kolonií až do současnosti. Cílem práce je analyzovat vývoj těchto vztahů a potvrdit či zamítnout hypotézu, zda společná koloniální minulost ovlivnila zásadním způsobem současné vztahy těchto dvou zemí. Práce se na úvod zabývá obdobím, kdy bylo Alžírsko pod koloniální nadvládou Francie, popisuje toto období a působení Francie. Pokračuje obdobím alžírské války za nezávislost, osvobozením Alžírska od koloniální nadvlády a dále se zabývá rozborem vzájemných vztahů obou zemí už v době, kdy mezi nimi nebyl závislý vztah kolonie a kolonizátora. Práce končí současností a aktuální situací mezi oběma zeměmi.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses