Program západního rozvoje ČLR se zaměření na provincii Sichuan - Hladilová, Silvie (2020)
Tato diplomová práce se zabývá regionální politikou Čínské lidové republiky. Představuje Program západního rozvoje, který čínská vláda představila v roce 2000 za účelem snížení socioekonomických nerovností v zemi způsobených především reformami v 80. a 90. letech 20. století. Práce se zabývá způsoby implementace programu, skrze který vláda bojuje s chudobou a zaostalou ekonomikou západních provincií. Cílem diplomové práce je analyzovat dopady opatření, jejich efektivitu a udržitelnost do budoucna a posoudit, zda se daří přiblížit ekonomickou úroveň západních oblastí na podobnou úroveň jako má rozvinuté východní pobřeží. Práce zkoumá toto téma jak na celonárodní úrovni, tak na příkladu provincie Sichuan.