Sociální zabezpečení v České republice a v Irsku - Selivanova, Yelizaveta; Chvátalová, Iva; Kačírková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním sociálního zabezpečení v České republice a Irsku. Nejprve je charakterizováno sociální zabezpečení a jeho jednotlivé části, jsou definovány jednotlivé pojmy. Následuje uvedení pramenů práva sociálního zabezpečení v České republice a Irsku. Jsou zde uvedeny evropské prameny práva sociálního zabezpečení a jednotlivé mezinárodní smlouvy v oblasti sociálního zabezpečení. Dále následuje popis systému sociálního zabezpečení České republiky. Jsou zde popsány pojistné a nepojistné systémy sociálního zabezpečení, podpora v nezaměstnanosti. Další část této bakalářské práce se zabývá popisem systému sociálního zabezpečení Irska, jednotlivé dávky a příspěvky jsou členěny podle jednotlivých sociálních události. Následuje komparace sociálního zabezpečení v obou státech. Podrobně jsou porovnány dva státy z pohledu sociálního zabezpečení. Cílem bakalářské práce je zhodnocení vybraných systémů sociálního zabezpečení obou států. Dílčím cílem je posouzení sociálního zabezpečení v Irsku jako inspirace pro případné dílčí změny sociálního zabezpečení v České republice de lege ferenda. Při zpracovávání bakalářské práce bylo stanoveno 2 hypotézy. Hlavní hypotéza tvrdí, že dávky pro osoby samostatně výdělečné činné v Irsku budou v porovnání s Českou republikou omezovány. Daná hypotéza byla odvozena na základě členění Irska do anglosaského modelu sociálního zabezpečení. Hypotéza vedlejší předpokládá, že v Irsku existuje větší množství dávek a příspěvků pro farmáře. Hypotéza byla odvozena na základě důkladného studia historického vývoje Irska. Je používána metoda analytického studia platných právních předpisů, odborných článků, různých knižních zdrojů, které se zabývají především sociálním zabezpečením z pohledu Evropské u
V závěru je také konstatováno, že po zhodnocení systému sociálního zabezpečení v Irsku nelze hypotézu hlavní považovat za potvrzenou, hypotézu vedlejší naopak považovat za potvrzenou lze.
Vedoucí práce: Iva Fischerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses