Historická sídla v České republice - Bartošová, Veronika (2020)
Předmětem zkoumání této diplomové práce je hodnocení efektivnosti investice do památky. Konkrétně se práce zaměřuje na město Mělník, které je řádným členem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Teoretická část práce seznamuje čtenáře se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska a jeho aktivitami, přibližuje téma investic a vysvětluje základní pojmy v oblasti kulturních památek. Praktická část práce uvádí navrženou metodologii hodnocení efektivnosti investice do památky. Dále dochází k praktickému ověření pomocí získaných ukazatelů. Závěr práce shrnuje výsledky analýzy a na jejich základě uvádí doporučení k dalšímu sběru statistických údajů městem.