Soft power Turecka v regionu západního Balkánu - Černá, Tereza; Peterková, Jana, 1971-; Lobastova, Svetlana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Termín soft power, poprvé definovaný Josephem S. Nyem Jr. na počátku 90. let, představuje schopnost států ovlivnit ostatní aktéry pomocí své vlastní přitažlivosti, a to v oblastech jejich politických hodnot, zahraniční politiky a kultury. Cílem práce je identifikovat politickou transformaci Turecka z izolovaného sekulárního státu na aktivního aktéra v oblasti soft power a veřejné diplomacie, přičemž důraz je kladen na ideu osmanského dědictví a islámských hodnot jakožto společných determinantů. Práce si také klade za cíl představit a zhodnotit směřování soft power v zahraniční politice vládnoucí politické strany AKP a identifikovat instituty a oblasti veřejné diplomacie, na které se Turecko zaměřuje. Dále se práce zaobírá aktivitou těchto aktérů v regionu západního Balkánu.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses