Trestněprávní odpovědnost za neodvedení daně při nelegálním zaměstnávání - Marytová, Anna; Moravec, Tomáš, 1983-; Kostelanský, Ludvík; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tématem této diplomové práce je trestněprávní odpovědnost za neodvedení daně při nelegálním zaměstnávání. Tato diplomová je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Nejprve jsou definovány teoretické poznatky a následně je zanalyzován vývoj v oblasti výběru daní a nelegálního zaměstnávání na základě dostupných statistických údajů. V rámci výzkumu bylo provedeno dotazníkové šetření metodou CAWI, ze kterého vzešla odpověď na položenou výzkumnou otázku z úvodu této práce. Dále bylo provedeno dotazování na Ministerstvo práce a sociálních věcí a polostrukturované rozhovory s vybranými Oblastními inspektoráty práce. Na základě zjištěných poznatků z dotazníkového šetření, z polostrukturovaných rozhovorů a z provedené analýzy vývoje byla navržena čtyři doporučení, která by při jejich aplikaci měla vést ke zlepšení výběru daní a omezení nelegálního zaměstnávání v České republice.
Vedoucí práce: Tomáš Moravec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses