Ženy a leadership : vědomé a nevědomé bariéry v kariérním růstu žen - Albrechtová, Věra (2020)
Diplomová práce se zabývá tématem vědomých a nevědomých bariér v kariérním růstu žen. Jejím cílem je zjistit, zda existují bariéry v kariérním růstu žen a jaké jsou potenciální možnosti jejich odstranění. Jedním z dílčích cílů, je pak tyto bariéry identifikovat. V rámci další výzkumné otázky je snaha zjistit, zda mají muži a ženy nevědomé předpojatosti vůči ženám v leaderských pozicích, které by následně mohly mít vliv na jejich chování a rozhodování. Práce je doplněna o řadu statistických údajů a studií mapujících rovnost žen a mužů na trhu práce. Teoretická část dále vymezuje pojem leadershipu a trendů v této oblasti, ale především se zaměřuje na postavení a vnímání žen v řídících pozicích. Empirickou část práce tvoří výzkum kvalitativní povahy, skládající se z testu implicitních asociací, dotazníkového šetření a případových studií. Zaměření studií cílí na problematiku „skleněného stropu“ a „nastávajícího mateřství“, jako potvrzených limitací v kariérním postupu žen a jejich zastoupení v řídících funkcích.