Aditivní výroba a její dopady na světový trh - Novosadová, Tereza (2020)
Bakalářská práce se zabývá tématem aditivní výroby a jejími dopady na světový trh. V začátku práce nejprve seznamuje čtenáře s pojmem aditivní výroba a objasňuje, jak technologie 3D tisku funguje. Krátce nastiňuje ne příliš vzdálenou historii, popisuje používané technologie a materiály, ukazuje využití a uplatnění a zmiňuje jak výhody, tak nevýhody tohoto odvětví. Dále se práce zabývá světovým trhem aditivní výroby. Nabízí stručný výčet výrobců technologie a rozebírá její situaci ve všech světových regionech i v České republice. V další části práce pojednává o vlivech a dopadech 3D tisku na světový trh, které se mohou jevit negativně i pozitivně. Ačkoli má aditivní výroba schopnost kladně působit na určité aspekty a nabídnout nové příležitosti, její působení na trhu může přinést nepříznivý vliv či potenciální hrozby. V závěru je čtenáři poskytnuto krátké shrnutí této nové technologie a jejího vstupu na světový trh.