Regionálna zahraničná politika a vplyv Číny v oblasti Juhovýchodnej Ázie v 21. storočí so zameraním sa na Filipíny a Laos - Muchin, Viktor (2020)
Cieľom tejto diplomovej práce je analýza reakcie dvoch štátov Juhovýchodnej Ázie- Laosu a Filipín na zahraničné pôsobenie a vplyv Číny v tomto regióne. Práca je členená do dvoch častí- teoretickej a praktickej. V teoretickej časti vychádzam prevažne z dvoch konceptov tzv. bandwagoningu a balancingu, ktoré sú aplikované v empirickej časti a hodnotia pridruženie k Číne, alebo vyvažovanie čínskej moci v regióne. Výskumná otázka je pritom zameraná na to, či krajiny ako Laos a Filipíny majú na základe ekonomických a politických kritérii väčšiu tendenciu k Číne primknúť, alebo ju vyvažovať. V praktickej časti analyzujem multilaterálnu politiku Číny, ktorá je najviac viditeľná cez presadzovanie rôznych iniciatív v regióne Juhovýchodnej Ázie. Tieto iniciatívy sa priamo dotýkajú krajín ako Laosu a Filipín, ktoré na ne reagujú odlišne v závislosti od širšieho kontextu ich politického a najmä ekonomického postavenia. Bilaterálne vzťahy s Čínou a reakcia na presadzovanú čínsku zahraničnú politiku je pritom sprevádzaná širšou oblasťou vystupovania Laosu a Filipín v zoskupení ASEAN, čo naznačuje, že krajiny hľadajú aj iné zdroje zahraničnej pomoci.