Efekty tweetů Donalda Trumpa na měnový kurz EUR/USD - Valášek, Antonín (2020)
Cílem této práce je zjistit, jaký vliv mají tweety 45. prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa na měnový kurz EUR/USD a statistické vyhodnocení Trumpových tweetů publikovaných v roce 2019. Teoretická část práce popisuje Dow Jones industrial average, analýzu textového sentimentu, vývoj využití internetu a sociálních sítí pro politické účely a v neposlední řadě osobní twitterový účet Donalda Trumpa @realDonaldTrump. Za účelem dosažení stanovených cílů byla provedena regresní a korelační analýza vlivu DJIA na měnový kurz EUR/USD. Dále byl navržen vlastní datový program vytvořený pomocí skriptovacího jazyku Python, na jehož základu byla provedena analýza vlivu pozitivních tweetů týkajících se ekonomiky na jednodenní změnu zkoumaného měnového kurzu. V závěru práce jsou shrnuty dílčí výsledky společně s návrhem na další možné bádání v této oblasti.