Výnosnost těžby kryptoměn - Kern, Lukáš (2020)
Předmětem této bakalářské práce je analýza těžby kryptoměn. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy. Teoretická část se dále zabývá Bitcoinem a jeho použitím, těžbou a jejími způsoby, alternativními kryptoměnami a hrozbami spojenými s těžbou kryptoměn. Autor udává také ucelený pohled na historii těžby, cenu elektrické energie a zdanění kryptoměn. Praktická část se věnuje komparaci těžby Bitcoinu a Monera. V této analýze je popsáno nastavení zařízení vhodného k těžbě, dále jsou porovnávány podmínky, za kterých je těžba profitabilní. Výsledky vyvozené analýzou se jeví pro těžaře kryptoměn jako nepříznivé. Tato práce ve svých závěrech ukázala, že těžba kryptoměn se v současné době v České republice nevyplatí. Problémem je vyšší cena elektrické energie a nižší hodnota sledovaných kryptoměn. Autor proto investování do zařízení pro těžbu kryptoměn nedoporučuje.