Mezinárodní iniciativy řešení venezuelské krize - Kordulová, Aneta; Fleissner, Kamil; Švec, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Současná situace ve Venezuele je jedním z nejvíce diskutovaných témat na mezinárodním poli, kterému se v poslední době dostává stále více pozornosti a také zapojení aktérů mezinárodních vztahů. Cílem bakalářské práce je zmapovat a zhodnotit zahraničně-politické přístupy, unilaterální a multilaterální strategie a motivace postojů vybraných aktérů k aktuální krizi ve Venezuele. První kapitola se věnuje teoretickému vymezení pojmů unilateralismus a multilateralismus a jeho forem z realistického, liberálního a konstruktivistického hlediska. V další části je vysvětlen kontext krize ve Venezuele. Na tu navazuje analýza přístupů vybraných aktérů - Spojených států amerických , Evropské unie, Organizace amerických států, Číny a Ruska. Na základě teoretických a praktických poznatků jsou v další kapitole identifikovány postoje a hodnoty, s nimiž si aktéři konkrétní typ multilateralismu spojují, a také důvody uplatnění multilaterální či unilaterální strategie jednání. Závěrečná kapitola objasňuje, proč této krizi a jejímu prohlubování nezabránily také regionální multilaterální mechanismy.
Vedoucí práce: Kamil Fleissner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses