Vliv postkoloniálních vztahů na celní politiku EU vůči zemím ACP - Di Mercurio, Giulia; Sankot, Ondřej, 1988-; Grebe, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Cílem této bakalářské práce je vyhodnotit vliv diplomatických vztahů po rozpadu koloniálního systému na celní politiku EU vůči zemím ACP a její dopad na dovoz banánů ze zemí ACP a Latinské Ameriky. Práce je rozdělena na čtyři kapitoly. První kapitola je věnována Evropské celní unii, co je její podstatě, jaký má význam a jak se vyvíjela. Druhá kapitola se zabývá vnějšími vztahy Evropské unie se zeměmi ACP. Popisuje, jak se mezi dvěma skupinami vyvíjela spolupráce, a analyzuje obchodní vztahy a zahraniční politiku EU vůči těmto zemím. Vyhodnocuje diplomatické vztahy EU se zeměmi ACP a srovnává je s ostatními skupinami rozvojových zemí. Podrobněji jsou ve třetí kapitole popsány vztahy EU s Latinskou Amerikou a vývoj jejich spolupráce. Poslední kapitola je věnována mezinárodnímu trhu s banány. Zabývá se sporem EU s WTO, stručně popisuje jeho průběh a věnuje se dopadům sporu na celní politiku EU a na obchod s banány mezi Evropskou unií, skupinou ACP a státy Latinské Ameriky.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses