Americko-iránske vzťahy za Obamy a Trumpa - Bogová, Kristína; Přikryl, Pavel; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Táto bakalárska práca analyzuje vývoj americko-iránskych vzťahov počas prezidentských mandátov Baracka H. Obamu a súčasného amerického prezidenta Donalda J. Trumpa, teda od roku 2009 až po súčasnosť. Práca sa zaoberá konkrétnou zahraničnou politikou oboch menovaných prezidentov a s ňou spojenými cieľmi a prostriedkami, ktoré ovplyvnili vývoj vzťahov medzi USA a Iránom. Za týmto účelom sa teoretická časť práce zaoberá zahraničnou politikou, jej cieľmi a prostriedkami ako aj konkrétnou zahraničnou politikou USA a s ňou spojenými cieľmi a prostriedkami. Na začiatku empirickej časti sú analyzované vzťahy medzi USA a Iránom, ktorých vývoj je následne rozoberaný na základe funkčných období oboch prezidentov. Posledná časť práce je venovaná výsledkom zahraničnej politiky týchto prezidentov, ktoré sú na základe poznatkov odvodených z teoretickej časti porovnávané.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses