Odpovědnost automobilového dopravce za škodu na zásilce - Navrátil, Jan; Švarc, Zbyněk, 1950-; Vacuška, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářská práce rozebírá problematiku institutu odpovědnosti automobilového dopravce za škodu na zásilce a to jak ve vnitrostátní, tak v mezinárodní dopravě. Začátkem roku 2019 došlo k významné změně posuzování odpovědnosti dopravce ve vnitrostátní dopravě, jelikož se upustilo od ustanovení Občanského zákoníku, a ustanovení o přepravní smlouvě, odpovědnosti automobilového dopravce a dalších souvisejících problematik se posuzuje tak, jako v mezinárodní dopravě, podle mezinárodní Úmluvy CMR. Ke kvalitnímu rozboru tohoto tématu je třeba si představit některá související témata. Na začátku mé práce je nutné si představit podobu trhu silničních dopravců, jak funguje a jaké má potíže. V další části se věnuji legislativní změně v roce 2019 a představuji Úmluvu CMR. Jedno z klíčových témat práce je smlouva o přepravě, jejíž úpravě v občanském zákoníku i podle Úmluvy CMR věnuji další část. Abychom plně pochopili pojem "dopravce", věnoval jsem se jeho definici i doplňujícím skutečnostem v dalších kapitolách. Následně jsem rozebral právní nákladního a náložního listu, což jsou klíčové dokumenty při uskutečňování přepravy. Sedmá kapitola je věnována odpovědnosti dopravce za škodu na zásilce, za ztrátu zásilky a za prodlení. V této kapitole je dále pojednáno o pojištění, kterým lze snížit riziko náhrady škod. Osmá kapitola má za cíl přiblížit celou problematiku realitě, kdy jsem rozebral, jak se s odpovědností dopravce za různé škody nakládá ve skutečnosti. V závěru této práce jsem shrnul nastalé změny v silniční nákladní dopravě.
Vedoucí práce: Zbyněk Švarc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses