Whistleblowing a ochrana oznamovatelů v českém právním prostředí - Krajčinovská, Tereza (2020)
Předkládaná diplomová práce pojednává o whistleblowingu a ochraně oznamovatelů v českém právním prostředí a dalších vybraných státech. Cílem předkládané práce je seznámit čtenáře s pojmy whistleblowing a whistleblower, s jejich zakotvením na národní i mezinárodní úrovni, a zejména zhodnotit Směrnici Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně osob, které oznamují porušení práva Unie, a zmapovat její dopady na právní řády vybraných států a na konkrétní oblasti bankovnictví a sektoru státní služby. Práce je rozdělena do šesti kapitol. První kapitola definuje pojmy whistleblowing a whistleblower. Druhá kapitola vymezuje zakotvení whistleblowingu na mezinárodní úrovni. Třetí kapitola se věnuje samotné Směrnici Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně osob, které oznamují porušení práva Unie. Čtvrtá a pátá kapitola se zabývají právními předpisy na ochranu oznamovatelů na Slovensku a ve Velké Británii. A nakonec šestá kapitola vyhodnocuje zmíněnou směrnici.