Whistleblowing a ochrana oznamovatelů v českém právním prostředí - Krajčinovská, Tereza; Andreisová, Lucie; Soušková, Milena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Předkládaná diplomová práce pojednává o whistleblowingu a ochraně oznamovatelů v českém právním prostředí a dalších vybraných státech. Cílem předkládané práce je seznámit čtenáře s pojmy whistleblowing a whistleblower, s jejich zakotvením na národní i mezinárodní úrovni, a zejména zhodnotit Směrnici Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně osob, které oznamují porušení práva Unie, a zmapovat její dopady na právní řády vybraných států a na konkrétní oblasti bankovnictví a sektoru státní služby. Práce je rozdělena do šesti kapitol. První kapitola definuje pojmy whistleblowing a whistleblower. Druhá kapitola vymezuje zakotvení whistleblowingu na mezinárodní úrovni. Třetí kapitola se věnuje samotné Směrnici Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně osob, které oznamují porušení práva Unie. Čtvrtá a pátá kapitola se zabývají právními předpisy na ochranu oznamovatelů na Slovensku a ve Velké Británii. A nakonec šestá kapitola vyhodnocuje zmíněnou směrnici.
Vedoucí práce: Lucie Andreisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses