Silné a slabé stránky financování sociálního zabezpečení v České republice - Selifanova, Mariia (2020)
Bakalářská práce se zabývá soustavou sociálního zabezpečení ČR a věnuje se analýze financování konkrétních subsystémů soustavy. Cílem práce je určit silné a slabé stránky systému financování sociálního zabezpečení České republiky, a to na základě rozboru nástrojů financování systému a faktorů ovlivňujících hospodaření jednotlivých subsystémů soustavy a analýzy příjmů a výdajů těchto subsystémů. Bakalářská práce je členěná do čtyř kapitol. První kapitola vysvětluje nejdůležitější pojmy v rámci sociálního zabezpečení: sociální politiku, sociální zabezpečení a sociální události. Druhá kapitola se zabývá popisem soustavy sociálního zabezpečení v ČR, rozděluje soustavu na pojistný a nepojistný pilíře a také uvádí způsoby financování sociálního zabezpečení. Třetí a čtvrtá kapitoly se věnují hospodaření konkrétních subsystémů obou pilířů soustavy sociálního zabezpečení ČR a analyzují silné a slabé stránky jejích financování a plní tím cíl práce.