Spotřebitelské smlouvy v českém a ruském právu - Martynova, Anastasiia; Hásová, Jiřina, 1954-; Švarc, Zbyněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářská práce se zabývá právní úpravou spotřebitelských smluv v České republice a Ruské federaci. Cílem práce je porovnání české a ruské legislativy v oblasti spotřebitelských smluv, stanovení nejdůležitějších shod a odlišností, posouzení sporných momentů a nakonec zaujetí osobního stanoviska ke zkoumané problematice. V práci byla použita metoda komparace a metoda kritické analýzy. Kromě toho byla uplatněna vlastní interpretace právních norem, neboli gramatická metoda. V první části jsou popsány jednotlivé pojmy týkající se spotřebitelských smluv a jejich náležitosti v obou zemích, jsou rozebrány pojmy: distanční smlouva, smlouva mimo obchodní prostory, smlouva o finančních službách a tzv. timesharingové smlouvy každé země zvlášť. Druhá část je věnována podstatě ochrany spotřebitele a také její komparaci mezi oběma zeměmi. Poslední část zahrnuje porovnání právních úprav spotřebitelských smluv České republiky a Ruské federace. Výsledkem práce bylo nalezení shod i odlišností mezi právními úpravami obou zemí. Hlavním zjištěním bylo zejména to, že ruská legislativa je v porovnání s českou velmi zaostává v oblasti spotřebitelských smluv. Jako shrnutí dané problematiky autorka bakalářské práce nabízí doporučení „de lege ferenda“.
Vedoucí práce: Jiřina Hásová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses