Návrh učební pomůcky pro výuku učiva o dani z přidané hodnoty pro střední školy - Mikulecká, Barbora (2020)
Tato diplomová práce je zaměřená na daň z přidané hodnoty, týkající se tuzemska, Evropské unie a třetích zemí. Hlavním cílem bylo vytvoření učební pomůcky pro žáky středních ekonomických škol. Učební pomůcka má podobou případové studie, která se skládá ze dvou částí. První část se týká teorie daně z přidané hodnoty a druhá účetnictví. Studie je tvořená tak, aby došlo ke spojení teorie ze školního prostředí s reálným pracovním prostředím. Proto mají žáci k dispozici faktury neboli daňové doklady. K ověření případové studie došlo na Obchodní akademii v Hradci Králové v předmětu daňový systém ve druhém ročníku. Předmět je vyučován ve studijním oboru Veřejnosprávní činnost. Případová studie byla vytvořena na základě informací, které vyplývali z přímého rozhovoru. Rozhovor byl poskytnut vyučující předmětu daňový systém. Zpětná vazba týkající se zpracování případové studie byla zajištěna dotazníkovým šetřením, které probíhalo u žáků a u vyučující předmětu daňový systém.