Využití metod vícekriteriálního rozhodování pro výběr zahraniční univerzity - Indrová, Anna; Kuncová, Martina, 1974-; Jablonský, Josef, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato diplomová práce se zabývá vícekriteriálním hodnocením zahraničních vysokých škol, které se nachází v zemích oblíbených českými studeny pro studijní program Erasmus+. Cílem práce je nalézt úplné uspořádání všech variant a získat tak kompletní žebříček univerzit, což pomůže potenciálnímu studentovi při rozhodování o své budoucnosti. Na reálná data o dvaceti čtyř univerzitách z dvanácti zemí jsou aplikovány metody TOPSIS s vektorovou normalizací, TOPSIS s lineární normalizací a VIKOR. Varianty jsou hodnoceny dle patnácti různých kritérií, jejichž váhový vektor je získán pomocí Metfesselovy alokace. Výsledky jsou analyzovány a porovnány se světovými žebříčky Academic Ranking of World Universities, The World University Rankings a QS Top Univesities. Využívanými nástroji pro nalezení úplného uspořádání jsou R Studio a SANNA, která je vystavěna v programovacím jazyce Visual Basic. V poslední části práce je SANNA rozšířena o lexikografickou metodu a VIKOR.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses