Vliv odměňování na engagement a výkon - Gonta, Natalya; Legnerová, Kateřina, 1965-; Černá, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Cílem diplomové práce je prozkoumat vztah mezi hmotnými a nehmotnými odměnami, pracovním engagementem a výkonem. V rámci diplomové práce se dospělo k závěru, že firma má účinný a rozsáhlý systém motivace zaměstnanců, který zohledňuje hmotné a nehmotné odměny, stejně jako klade důraz na větší angažovanost zaměstnanců v podniku. Provedený výzkum ale odhalil i významné nedostatky v rámci propojení systému odměňování, angažovanosti a výkonnosti - zaměstnanci moc necítí být součástí firmy, ale spíše svého týmu a rovněž považují současný systém odměňování za netransparentní a nízký podíl zaměstnanců s délkou praxe přesahující aspoň čtyři roky.Na konci práce jsou na základě uskutečněného výzkumu nadefinována následující doporučení: zavedení systému rotace zaměstnanců, zavedení odměn za výkonnost celého týmu, vytvoření vlastního vzdělávacího programu pro manažery nebo experty, poskytnutí vitamínů na pracovišti, konkurz zaměstnanec/oddělení měsíce/roku, konkurz – One DXC/CSC, zdůraznění prvku One DXC/CSC při hodnocení zaměstnanců a nakonec provedení školení zaměstnanců o systému hodnocení a vydat jednoduchý manuál k systému odměňování.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses