Důsledky stárnutí populace na potřebu sociálních služeb – SO ORP Tachov - Nová, Kateřina (2020)
Diplomová práce se věnuje problematice stárnutí obyvatelstva a jeho dopadům v oblasti sociální péče v územně nižším celku v obci s rozšířenou působností Tachov. V práci je objasněna charakteristika základních demografických pojmů, nastíněna současná demografická situace v regionu, v Plzeňském kraji i v České republice a také provedena projekce vývoje počtu obyvatel v regionu od roku 2018 do roku 2050. Na základě této projekce je zpracován předpokládaný vývoj počtu příjemců příspěvku na péči a odhadnuta předpokládaná potřebná kapacita služeb dlouhodobé péče na území Tachovska. Zabezpečení kvalitní a odpovídající péče o stárnoucí osoby je jedním z klíčových témat, kterých se stárnutí populace dotýká. Pro plné pochopení této oblasti byly v diplomové práci vysvětlené pojmy sociální péče a zabezpečení, vymezeni jejich poskytovatelé a také představené druhy sociální péče jak na úrovni České republiky, tak především z hlediska zkoumaného území. Cílem práce je zmapování současného stavu a vytvoření budoucího odhadu, který poskytne potřebné podklady k lepšímu plánování sociálních služeb pro seniory v SO ORP Tachov.