Ekonometrická analýza dynamiky exportu v krajinách EÚ s využitím panelových dát - Žitňanová, Zuzana (2020)
Cieľom práce je ekonometrická analýza dynamiky exportu krajín Európskej únie s použitím panelových dát a zistenie, čo vplýva na výšku exportu. Medzi možné vplyvy patrí hrubý domáci produkt, miera nezamestnanosti, index spotrebiteľských cien, úroková miera, používanie meny euro a rok vstupu krajiny do EÚ. Analýza je vykonaná pre 28 členských štátov EÚ za rok 2009 až 2018. Na odhad je použitý model s fixnými, a model s náhodnými efektami. Pre odhad vyšiel vhodnejší model s fixnými efektami, či už pre odhad s kompletnými dátami, alebo upravenými. Najväčší vplyv na export má hrubý domáci produkt a miera nezamestnanosti.