Real-Time Data Warehouse - Zálepa, Martin; Pour, Jan; Vašíček, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práca sa zaoberá oblasťou Business Intelligence a hlavne popisom jedného z trendov v tejto oblasti, ktorým je prenos dát do dátového skladu v reálnom čase, teda vytvorením Real-Time Data Warehouse. Hlavným cieľom práce je samotný návrh a implementácia technológie Oracle GoldenGate do databázového systému od spoločnosti Teradata. Autor sa v práci zaoberá popisom oblasti Business Intelligence a dátových skladov, kde sa zameriava na ich základné princípy, jednotlivé komponenty ktoré využívajú a ich vzťahy medzi nimi, architektúry návrhu dátových skladov, alebo aj pomaly sa meniace dimenzie. Ďalej v oblasti dátových skladov v reálnom čase sú popísané požiadavky na takýto typ dátového skladu a aké sú možnosti prístupu k riešeniu. Taktiež samotná technológia Oracle GoldenGate a jej jednotlivé komponenty a funkcionalita je v tejto práci rozobraná a je kľúčová pre ďalšie pracovanie s touto technológiou. Na základe využitia spomínaných princípov a komponent prebieha návrh a implementácia technológie Oracle GoldenGate do dátového skladu telekomunikačnej spoločnosti. Dochádza k úprave architektúry dátového skladu, k popisu procesov spojených s prenosom dát a samotnému nastaveniu technológie v danom prostredí. Práca taktiež poukazuje na možnosti riešenia problémov s dátovom kvalitou a vysokou latenciou dát. Mimo iného dochádza aj k nahliadnutiu k možným využitiam týchto dát z pohľadu biznisu.
Vedoucí práce: Jan Pour
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses