Experiment s fake news a časem pro čtení zprávy - Štokingerová, Simona; Vondra, Zdeněk; Papík, Richard, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou rozpoznávání fake news v závislosti na poskytnutém čase. Cílem práce je zjistit, zda studenti maturitních ročníků dokáží snáze rozpoznat falešné zprávy v omezeném čase, nebo naopak mají-li dostatek času na prověření zpráv. Tento způsob experimentu byl vybrán z důvodu již provedeného podobného výzkumu v Nizozemsku a zvídavost provedení podobného experimentu i v České republice. K lehčímu pochopení problematiky a výsledků experimentu slouží východiska práce. Ta se skládají ze tří částí. První z nich se týká vymezení základního pojmu fake news a s ním souvisejících pojmů dezinformace a informace. Druhá část se zabývá způsoby rozpoznávání fake news, faktory jej ovlivňující a také možnými opatřeními, která by mohla této problematice pomoct. Třetí část východisek práce je zaměřena na mediální gramotnost a kritické myšlení, což je velmi důležité právě při identifikaci falešných zpráv. Experimentální část práce se zaměřuje na samotný experiment, který má míšenou výzkumnou strategii. Experimentální vzorek zastupují studenti maturitních ročníků z vybraného gymnázia.
Vedoucí práce: Zdeněk Vondra
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses