Analýza vlivu dostavby dálnic D35 a D43 na operativní část distribuční sítě podniku prostřednictvím metod operačního výzkumu - Šorf, Michal (2020)
Tato práce se zaměřuje na analýzu vlivu dostavby dálnic D35 a D43, a to konkrétně na operativní část distribuční sítě pomocí metod operačního výzkumu, které jsou aplikovány na reálný problém. Hlavním cílem této práce je kvantifikovat vliv dostavby těchto dálnic na rozvoz zboží zákazníkům konkrétní společnosti prostřednictvím optimalizačního modelu a heuristik. Model vychází ze základních distribučních problémů, jako je rozvozní problém a jeho různé modifikace, které jsou následně upraveny do potřebné podoby. Jako první zástupce heuristik je zde použita metoda nejbližšího souseda, která je modifikována pro problematiku časových oken, kapacitního omezení a heterogenního vozového parku. V neposlední řadě je tato heuristika doplněna o přepočítávací algoritmus, který hledá i jiná řešení na základě dodatečných vstupních omezení, která určují: limit pro čekání na lokaci, maximální ujetou vzdálenost a největší možný počet obsloužených zákazníků na jedné trase. Třetí a poslední způsob výpočtu je proveden profesionálním algoritmem využívaným v praxi. Jednotlivá řešení jsou v závěru porovnána a vyhodnocena. Celá práce je navíc doplněna o algoritmy a způsoby umožňující efektivní analýzu daného problému, jako jsou: strojový výpočet rozsáhlé vzdálenostní a časové matice, algoritmus pro kalkulaci mýtného, způsob vykreslení jednotlivých tras do map a tvorba či úprava mapových podkladů.