Tvorba kompetenčního modelu zaměstnanců ve finanční společnosti a jeho začlenění do náborového procesu - Vejskalová, Tereza (2020)
Cílem práce je analyzovat klíčové kompetence zaměstnanců vybrané firmy působící ve finančním odvětví v retailové síti a v návaznosti na to vytvořit kompetenční model a provázat jej s náborovým procesem pro tyto pracovní pozice. Teoretická část práce je zaměřena na pojmy kompetence, kompetenční model a především způsoby jeho tvorby a následné provázání s organizací, hodnocení jednotlivých kompetencí, stejně tak jako vhodné zvolení hodnotící stupnice a samotná implementace kompetenčního modelu. V praktické části se zaměřuji na důvody pro tvorbu kompetenčního modelu, získávání dat, analýzy a klasifikace kompetencí a samotnou tvorbu kompetenčního modelu, dle kterého je poté vytvořena náborová pomůcka pro liniové manažery v dané organizaci. Součástí práce je také validace a implementace kompetenčního modelu pro nábor v dané organizaci.