Tvorba kompetenčního modelu zaměstnanců ve finanční společnosti a jeho začlenění do náborového procesu - Vejskalová, Tereza; Legnerová, Kateřina, 1965-; Široká, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Cílem práce je analyzovat klíčové kompetence zaměstnanců vybrané firmy působící ve finančním odvětví v retailové síti a v návaznosti na to vytvořit kompetenční model a provázat jej s náborovým procesem pro tyto pracovní pozice. Teoretická část práce je zaměřena na pojmy kompetence, kompetenční model a především způsoby jeho tvorby a následné provázání s organizací, hodnocení jednotlivých kompetencí, stejně tak jako vhodné zvolení hodnotící stupnice a samotná implementace kompetenčního modelu. V praktické části se zaměřuji na důvody pro tvorbu kompetenčního modelu, získávání dat, analýzy a klasifikace kompetencí a samotnou tvorbu kompetenčního modelu, dle kterého je poté vytvořena náborová pomůcka pro liniové manažery v dané organizaci. Součástí práce je také validace a implementace kompetenčního modelu pro nábor v dané organizaci.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses