Návrh a implementace design systému veřejné správy - Hlavsa, Jaroslav (2020)
Předmětem zkoumání diplomové práce je použití design systému jako způsobu transformace institucí veřejné správy ČR.Organizace ve veřejné sféře, a ani v soukromé, nechtějí utrácet čas a peníze za práci, která opakuje to již vytvořené. Dnes již mnoho organizací ve světě začalo vytvářet tzv. design systémy, které umožňují efektivnější vývoj digitálního produktu. Přesto, jak tato práce prokazuje, je design systém v ČR v obou těchto sférách prakticky opomíjen. Hlavním cílem práce je sjednotit veškeré dílčí poznatky autora v jeho praxi do jednoho celistvého návrhu koncepce struktury Design systému veřejné správy ČR a přinést způsoby, jakými může instituce veřejné správy tyto jeho součásti přijmout a využít. Práce si zároveň klade za cíl přimět vyšší úředníky, a jiné osoby v institucích s rozhodovací pravomocí, aby naslouchali potřebám občanům ČR, a na základě nich budovali digitální produkty.Analytická část práce je rozdělena do několika částí: V první části se jedná o rešerši literatury a informačních zdrojů, tzn. definice design systému, jeho historie a úlohy a jaké má místo jako inovační prvek v organizaci. V druhé části se jedná o analýzu z pohledu následování osvědčené praxe v budování a provozování webových stránek. Třetí část je pak zaměřena na analýzu způsobu využití design systému a možnosti měření zralosti, jak design systémů, tak i míry, do jaké je organizace zaměřena na prožitky a potřeby uživatelů. Závěr analytické části tvoří vysokoúrovňový popis IT struktury veřejné správy a ukazuje zkušenosti autora práce s digitalizací v instituci veřejné správy.Hlavní část práce se zaměřuje na návrh samotné koncepce a je rozdělena do několika částí, kde předpoklady k tomuto návrhu vycházely z položených výzkumných otázek: V první části se jedná o defi