Využití sémantické expanze ve vektorové reprezentaci dokumentů pro hierarchickou klasifikaci - Pham, Son Tung; Kliegr, Tomáš; Zamazal, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práce se zabývá tématem klasifikace textových dokumentů, přesněji o klasifikaci hierarchickou. Práce čtenáře seznámí s vybranými metodami reprezentace textových dokumentů a klasifikačními algoritmy. Popíše základní aspekty hierarchické klasifikace a způsoby řešení problému klasifikace do hierarchie tříd. Tato práce představuje Python implementaci hierarchického klasifikátoru využívající sémantickou expanzi pro rozšíření vektorové reprezentace dokumentu. Cílem práce je otestovat, zda sémantická expanze vede ke zlepšení výsledků hierarchické klasifikace. Použitá metoda sémantické expanze spočívá v agregaci vektorové reprezentace klasifikovaného dokumentu s vektorovou reprezentací jemu podobných dokumentů. V rámci práce je otestováno několik agregačních funkcí a konfigurací klasifikátoru. Experimentální výsledky ukazují, že použití sémantické expanze a jistých agregačních funkcí vede ke statisticky významnému zlepšení výsledků klasifikace.
Vedoucí práce: Tomáš Kliegr
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses