Analýza citlivosti v úlohách VLP - Kubcová, Klára; Sekničková, Jana; Jablonský, Josef, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Úlohy vícekriteriálního lineárního programování jsou obdobou úloh matematického programování s tím rozdílem, že se v nich nevyskytuje pouze jedno kritérium, ale těchto kritérií je několik. K řešení těchto úloh lze využít několik metod, které zpravidla vedou na řešení úloh s jedním kritériem. Při určování intervalů stability úloh VLP se tedy určí horní a dolní mez pro hodnoty této jedné kriteriální funkce. Následně je potřeba zpětné převedení, aby byly získány intervaly stability pro hodnoty původních kriteriálních funkcí. Je potřeba vyjít ze vzorců pro analýzu citlivosti jednokriteriální úlohy a příslušné použité metody VLP. Tato práce popisuje odvození příslušných vzorců pro analýzu citlivosti VLP pro metodu agregace účelových funkcí, metodu minimální komponenty a metodu minimalizace vzdálenosti od ideálních hodnot za použití lineární a Čebyševovy metriky. V praktické části je ukázána aplikace těchto vzorců na příkladu.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses