Správa identit a řízení přístupů v organizaci - Yakhnavets, Yana (2020)
S rozvojem informačních a telekomunikačních technologií vzrůstá i počet softwarových aplikací, které se používají napříč organizacemi. Roste nejen počet aplikací, ale i počet uživatelů, kteří potřebují mít přístup k informačním zdrojům v rámci organizace. Dříve celková správa uživatelů, a jejich přístupů k informačním systémům v organizaci, se řešila vytvořením uživatele a hesla pro jednotlivé systémy. Znalost přihlašovacích údajů byla jediným kritériem pro posouzení autentičnosti uživatele.V dnešní době systém správy identit a přístupů uživatelů (Identity and Access Management, IAM) hraje klíčovou roli v reakci na tyto akcelerující změny. Tento systém nám v podstatě umožňuje lépe spravovat, organizovat a doručovat identifikační údaje. Systém IAM je zodpovědný za udržování, poskytování, autorizaci a ověřování totožnosti. V této práci jsou popsané mezinárodní standardy, které zapříčinily vývoj a ovlivnili systém správy identit a přístupů uživatelů v organizaci, rozebírá se systém IAM, jeho funkční komponenty a organizační kontext, do kterého tento systém by měl být zabudován. Práce se také zaměřuje na analýzu a automatizaci vybraných procesů IAM v konkrétní organizaci a následujícím provedením navržené automatizace pomocí nástrojů platformy ServiceNow.