Robustní regrese ve statistickém softwaru - Novák, Jaroslav; Blatná, Dagmar; Malec, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová páce se zaměřuje na robustní regresní metody a jejich aplikaci v statistickém softwaru (Eviews, SAS, R). Zkoumány jsou metody LTS regrese, S regrese, M regrese a MM regrese. Cílem práce je poskytnout přehled robustních regresních metod a zhodnotit možnosti vybraného statistického softwaru pro použití robustní regrese. Práce poskytuje teoretický základ pro pochopení robustních regresních metod. Pro každý software a metodu je popsán algoritmus a možnosti nastavení jeho parametrů. Metody robustní regrese jsou následně ve zkoumaném softwaru aplikovány na reálná data získaná z databáze Eurostatu. Aplikace metod na reálná data odhaluje vlastnosti jednotlivých metod. A dále také omezení, výhody a nevýhody použitých softwarů. Ty jsou následně na základě výsledných modelů a získaných poznatků komentovány a zdůvodněny.
Vedoucí práce: Dagmar Blatná
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses