Krize demokracie v moderní době - Zíka, Libor; Sigmund, Tomáš; Pavlík, Ján, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práce se zabývá příčinami krize demokracie v současné moderní době. Jejím cílem je identifikovat a následně analyzovat možné příčiny krize demokracie a na základě toho učinit doporučení k jejímu zachování a rozvoji do budoucna. Teoretická část práce vychází z literární rešerše a seznamuje čtenáře s ideologií demokracie, institucemi a nutnými podmínkami pro její existenci. Je také poskytnut systémový pohled na fungování demokracie. Následně jsou shrnuty poznatky o dosavadním vývoji světové demokracie za užití výsledků významných výzkumů. Dále je nastíněn její vývoj v blízké budoucnosti.Praktická část identifikuje příčiny krize demokracie na základě poznatků z předchozích kapitol. Příčiny krize jsou děleny na imanentní, vycházející z člověka a vycházející z technologií. Závěrem praktické části jsou shrnuta rizika, která přináší blízká budoucnost pro demokracii a její fungování.Čtvrtá kapitola se věnuje empirickému výzkumu. Ten je proveden formou anonymního dotazníkového šetření a dále vyhodnocován za použití metod z oblasti data miningu. Diskuse následně propojuje poznatky předchozích kapitol a přidává doporučení, jak předejít oslabení demokracie a zachovat jí.V rámci empirického výzkumu byly objeveny významné vztahy v datech z dotazníkového šetření. Ty rozdělují respondenty na dvě skupiny podle celkového pohledu na politickou situaci. Dalším zjištěním je, že se značná část respondentů chová na sociálních sítích obezřetně v souvislosti s projevováním svých názorů. To ale může být způsobeno specifickými charakteristikami souboru respondentů.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses